Davet - Tebliğ

Nereden Başlamalı? (Gençlik Çalışmaları 1. Bölüm)

“Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik…
“Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!” şuurunda bir gençlik…
‘Kim var? ‘ diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert ‘ben varım! ‘ cevabını verici, her ferdi ‘benim olmadığım yerde kimse yoktur! ‘ fikrini besleyici bir dâva ahlâkına kaynak bir gençlik…”

Böyle diyordu Üstad necip Fazıl. Zamanının değerini bilip sorumluluklarını ihmal etmeyen bir gençlikten toplumun ve bu ümmetin umudu olmuştur daima.
Zaman çok cabuk geçiyor. Bir bakmışız heyecanlı ve dinamik gençlik yıllarımız su gibi akıp gitmiş.
İşte bu gençlik yıllarımızı en iyi değerlendirmek adına kendi arkadaşlarımla seneler önce yapmaya başladığımız ve şuan da kısmen devam ettirdiğimiz birkaç çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu anlamda bir şeyler yapmak isteyipte nereden başlayacağını bilemeyen ve kendi bölgesinde bağımsız gençlik çalışmaları yapmak isteyen kardeşlerimizin faydalanacağı bir yazı dizisi olacak inşallah.

Ne yapmalı, nasıl yapmalı, kimlerle yapmalı, nereden başlamalı sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.
(Bu çalışmaları lisede, Kur’an kursunda, ev ve dernek gruplarında birebir uyguladık. Ve olumlu sonuçlar aldık Allah’a hamdolsun.)

1- Nereden Başlamalı?

Öncelikle kendinizi hazırlamalısınız. Bu işi neden yaptığınızı; Allah rızası için mi yoksa dünyalık bir çıkar için mi yapacağınızı bir kontrol etmelisiniz. Niyetler düzeltilmeli. Ve atacağımız her adımda samimiyete öncelik vermeliyiz. Samimi yapılan küçük işler hiç tahmin edemeyeceğimiz büyük işler doğurur. Niyetinizi temiz tutun, samimi olmaya çalışın. Ve bu ilkelerde olan arkadaşlarınızla çalışın.

En önemli iki kuralarımız var -ki bu Peygamberlerin davet metodudur.
Birincisi insanları sadece Kuran ve Peygamberin sahih Sünnetine çağırın.
İkincisi bunun karşılığında insanlardan hiç bir ücret talep etmeyin. Gerekirse kendinizden fedakarlık yapın.

Ücret sadece para demek değildir. Kendi cemaatine, derneğine girmesini istemen sadece senin şeyhini, hocanı kabul etmesini istemen de bir ücrettir. İnsanları sadece kurtuluşa yani Kurana ve Peygamberin sünnetine göre yaşamaya çağırın. Hocalar, şeyhler, cemaatler, dernekler daima ikinci planda tutulmalı.

– Kimlerle Çalışmalı?

Eğer sınıfınızda veya bulunduğunuz yerde bu anlamda çalışabileceğiniz arkadaşınız varsa onunla beraber başlamanız daha kolay olacaktır. Arkadaşlarınızı seçerken bu işe vakıf olabilecek, sorumluluklardan kaçmayacak ve fedakarlık yapabilecek özelliklerde olmasına dikkat edin. Eğer bu vasıflarda yoksa da hiç sorun değil, tek başınıza bir çığır açabilirsiniz.
Niyetimiz halis olduktan sonra üstünden kalkamayacağımız iş yoktur. 🙂

– Ön Hazırlık

Öncelik olarak emri bil maruf nehyi anil münker (iyiliği emretme kötülükten sakındırma) konusunun önemini iyice idrak etmemiz gerekiyor. Konuyla alakalı ayet ve hadisleri okumamız yararlı olacaktır; İyiliği Emretmek Kötülükten Sakındırmak

Başlangıçta konuyla alakalı birkaç kitap okumanızda faydalı olacaktır.
– Hasan el Benna’nın “Hatıralarım” kitabı
– İslam’ın Genç Davetçilerine – Mehmet Göktaş
– Davetçinin Eğitim ve Ahlakı – Abdulhamid Bilali
– İslam’a Nasıl Davet Edelim – Fethi Yeken
– Genç Davetçilere Mektuplar – Casim Bin Muhammed
(“Davet Serisi” adlı bir kitap listemiz var. İleride paylaşacağız.)

Niye böyle bir çalışma?
Başta da söylemiştik, bu güzel yıllarımızı Allah için küçükte olsa güzel amellerle doldurmaya bakalım. Bu çalışmalarla hem kendimizi geliştirmeyi hem de etrafımızda ki genç kardeşlerimize sorumluluklarımızı hatırlatmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile kazandığımız bir çok kardeşimiz oldu. Peygamber (a.s)’ın Hz. Ali’ye söylediği bu sözü hiç unutmayalım.
“Ey Ali, senin elinle bir kişinin hidayete ermesi, yeryüzünde bulunan ve güneşin üzerine doğduğu her şeyden, vadi dolusu koyun ve develerden daha hayırlıdır.”
Bir kişinin kurtuluşu bize tüm dünyalıklardan daha sevimli gelmeli.

2. Bölüm: Neler Yapılabilir?

Benze Yazılar

2 Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu